6 Alat Jahitan Asas Yang Diperlukan Untuk Pemula (Beginner) Yang Baru Mula Menjahit

Sebilangan orang menganggap menjahit itu mudah -  tetapi sebenarnya, sukar bagi pemula yang tidak mempunyai pengetahuan tentang menjahit. Semasa menjahit, anda pasti memerlukan alat jahitan yang tepat kerana ia menjadikan perjalanan anda lebih mudah, terutama ketika anda baru memulakannya. Mempunyai alat jahitan asas yang tepat juga menjadikannya lebih menyeronokkan dan menjimatkan masa anda juga. Dengan itu, berikut merupakan 6 alat jahitan asas yang anda perlukan sebagai pemula:

1. Gunting Fabrik 

sewing tools
Sumber gambar: whiteley.co.uk

Direka untuk memotong semua jenis fabrik, anda pasti memerlukan gunting fabrik ketika anda mahu memulakannya. Gunting fabrik perlu dijauhkan dari gunting lain kerana ketajaman gunting boleh manjadi tumpul jika digunakan untuk memotong kertas dan bukannya fabrik. Oleh itu, jika anda masih pemula, lebih baik anda memisahkannya kerana anda mungkin akan keliru. Selain itu, orang-orang di sekeliling anda mungkin akan menggunakan gunting fabrik anda untuk memotong benda lain!

2. Pembaris Quilting

 
Sumber gambar: gathered.how

Ketika anda mula menjahit, anda mungkin akan membuat quilting – yang merupakan jenis teknik menjahit. Sekiranya demikian, anda pasti memerlukan pembaris quilting. Ia agak serupa dengan yang anda gunakan sebagai kalkulator saintifik, pembaris quilting adalah versi mesin jahit industri sendiri -  terdiri daripada nombor, grid dan sudut yang berbeza. Anda boleh membeli pembaris quilting anda di sini.

3. Pemotong Putar

 
Sumber gambar: artnews.com

Untuk memotong lekuk, pemotong berputar sangat berguna. Perkara yang hebat tentang pemotong putar adalah bagaimana anda boleh memotong beberapa lapisan fabrik sekaligus dan bukannya perlu memotong sehelai demi sehelai – ia juga menjimatkan banyak masa! Menjahit selalu melibatkan lekuk – jadi ia mesti ada dalam kit jahit anda! Anda boleh membeli pemotong putar anda di sini.

4. Pita Pengukur

 
Sumber gambar: sew4home.com

Sekiranya anda seorang pemula, mungkin sukar bagi anda untuk melakukan pengukuran dengan tepat. Anda tidak boleh membuat tekaan kerana bayangkan anda menjahit gaun – tetapi dengan ukuran yang tidak tepat, anda akhirnya akan menghasilkan gaun yang lebih pendek daripada yang dirancang pada mulanya! Pita pengukur mempunyai dua jenis – pita pengukur yang boleh ditarik dan pita pengukur biasa. Sebolehnya mempunyai lebih dari satu kerana mungkin anda boleh tersalah letak atau ia akan usang setelah kerap digunakan.

5. Tikar Pemotong

 
Sumber gambar: my.cytron.io

Semasa anda menggunakan pemotong putar, tikar pemotong yang juga biasanya disebut sebagai “self-healing cutting mat”, menjadikannya lebih mudah melakukan beberapa pemotongan tanpa merosakkan permukaan meja anda. Ia juga membuat potongan yang cantik dan sempurna kerana kebanyakan tikar pemotong dilengkapi dengan garis grid yang terdiri daripada nombor yang ditulis di atasnya. Dengan cara itu, anda akan dapat melakukan pengukuran yang tepat semasa anda memotong fabrik anda. Anda boleh mendapatkan tikar pemotong asas dengan mudah tetapi jika anda merancang untuk menjahit dalam jangka masa panjang, sangat disarankan untuk anda mendapatkan tikar pemotong yang berkualiti tinggi yang dapat bertahan lama.

6. Gunting Kecil untuk Benang

 
Sumber gambar: aliexpress.com

Juga biasa disebut sebagai “sniper”, gunting jenis ini digunakan untuk memotong benang ketika menjahit atau jika anda melakukan sulaman. Mengapa penting untuk memiliki salah satu daripadanya? Ia kerana anda boleh mempunyai banyak kawalan semasa memotong benang, membuat potongan yang tepat.

Ini hanyalah alat jahitan asas secara kasar yang anda perlukan ketika menjahit. Sekiranya anda benar-benar baru dalam bidang menjahit, kami sangat menyarankan anda untuk mendapatkan Starter Kit kami. Kami ingin memudahkan para pemula untuk mendapatkan semua alat yang diperlukan tanpa perlu bersusah payah mencari alat apa yang mereka perlukan. Starter Kit kami juga sangat bagus untuk mereka yang mencari pilihan harga yang berpatutan kerana ia hanya berharga RM450. Untuk harga ini, anda akan mempunyai 13 alat jahitan asas yang diperlukan untuk setiap pemula.

Mencari lebih banyak bahan dan alat jahitan? Beli bahan fabrik kami, alat jahitan, aksesori jahitan dan pek bahan. Selamat menjahit!

May 07, 2021 — Nur Alissa Kamarunzaman