7 Alat Jahitan Terbaik yang Mungkin Anda Tidak Boleh Hidup Tanpanya

Sama ada anda seorang pemula dalam menjahit atau sudah lama menjahit, ia memerlukan beberapa percubaan dan kesilapan di sini sana untuk mendapatkan alat jahitan terbaik yang sesuai dengan anda. Seperti yang kita semua tahu, menjahit boleh menjadi sukar dan menyusahkan tanpa alat yang betul. Contohnya, apabila anda ingin memotong bahagian fabrik tertentu, jika menggunakan gunting biasa dan bukannya gunting kain tidak akan berfungsi dengan baik. Tanpa membuang masa lagi, berikut adalah 7 alat jahitan terbaik yang anda perlukan dalam hidup anda:

1. Jarum Mesin Jahit

 
Sumber gambar: craftsy.com

Anda tidak akan salah kerana mempunyai terlalu banyak jarum mesin jahit! Ini adalah kenyataan – anda pasti akan kehilangan beberapa jarum di sini sana. Tambahan, fabrik tertentu atau benang dengan saiz yang berbeza memerlukan pelbagai jenis jarum. Oleh itu, lebih baik menyimpan sejumlah jarum disekeliling. Oleh kerana jarum boleh berkarat yang memerlukan penukaran jarum secara berkala, semakin banyak alasan untuk anda menyimpan sebanyak jarum yang boleh. Anda boleh membeli jarum mesin jahit anda di sini.

2. Kapur Jahit

 
Sumber gambar: shopee.com.my

Walaupun terdapat banyak jenis alat jahit yang terbaik untuk dicari, kapur jahit dikenali sebagai salah satu alat jahitan yang terbaik dan berkesan. Dengan kapur jahit, anda dapat melukis garis dengan cara yang lebih jelas pada fabrik apa pun. Ia tidak memerlukan banyak usaha untuk membersihkan atau membuangnya juga. Kapur jahit tersedia dalam pelbagai jenis warna, jadi jika anda lebih suka memisahkan tanda anda dengan warna yang berbeza, alat penanda ini sesuai untuk anda.

3. Gunting Sulaman Kecil

 
Sumber gambar: stictchedmodern.com

Apabila anda memotong benang atau memotong kawasan kecil, gunting sulaman kecil akan menjadi alat jahitan terbaik untuk digunakan. Ada juga yang mengatakan bahawa mereka menyimpannya sepanjang masa semasa mereka menjahit. Ini juga merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menjadikan jahitan anda lebih berkesan. Anda juga boleh menggunakan ini untuk mencabut jahitan tanpa merosakkan fabrik, ia sama dengan fungsi penetas jahitan yang diketahui untuk membuat lubang pada fabrik ketika mencabut jahitan. Anda boleh membeli gunting sulaman anda di sini.

4. Peniti Kepala Kaca

 
Sumber gambar: pinterest.com

Sekiranya anda bosan dengan pin biasa anda yang terus membuat lubang pada kain setiap kali anda mengeluarkannya, anda pasti perlu mencuba peniti kepala kaca. Diameter kepala tidak sebesar kepala biasa, oleh itu ia menghalangnya dari membuat lubang besar. Satu lagi perkara yang bagus memiliki peniti kepala kaca adalah anda boleh menyeterikanya dengan mudah, tidak seperti pin plastik anda harus tanggalkan semasa menyeterika. Ini juga berfungsi dengan bantal peniti magnetik!

5. Seterika

 
Sumber gambar: thespruce.com

Ya, seterika adalah salah satu alat jahitan terbaik yang pasti anda perlukan dalam hidup anda! Seterika wap bagus untuk digunakan semasa menyeterika fabrik. Seperti yang anda tahu, fabrik akan lebih mudah dipotong ketika anda menyeterika, menghilangkan semua kedutan dan membolehkan anda memotong dengan lebih tepat. Sudah tentu anda mesti memilih seterika wap yang baik untuk anda. Menekan adalah salah satu proses utama semasa menjahit, jadi pastikan anda memilih yang terbaik!

6. Bantal Peniti Magnetik

 
Sumber gambar: tailormouse.co.uk

Ini akan menjadi penyelamat utama anda. Semasa menjahit, anda akan menghadapi masalah mencari peniti yang anda perlukan. Tidak seperti bantal peniti biasa, magnet boleh membantu mengumpulkannya tanpa anda melakukan sendiri secara manual.

7. Pemotong Bulatan

 
Sumber gambar: otakuonabudget.blogspot.com

Sangat mustahil untuk memotong bulatan yang sempurna setiap masa. Walaupun anda boleh menggunakan kompas, tidak ada yang mengalahkan kemudahan memiliki pemotong bulatan! Ia tidak memerlukan terlalu banyak usaha. Pemotong bulatan biasanya dapat memotong foam, kad, kertas atau fabrik.

Mencari lebih banyak bahan dan alat jahitan? Beli bahan fabrik kami, alat jahitan, aksesori jahitan dan pek bahan. Selamat menjahit!

May 07, 2021 — Nur Alissa Kamarunzaman