Kraf Tangan Malaysia: Idea Hadiah Unik di Malaysia

Ketika membeli hadiah untuk orang yang tersayang, sukar untuk mengetahui apa yang perlu anda dapatkan untuk mereka. Kadangkala, anda tidak mahu memberikan sesuatu yang mereka boleh dapatkan sendiri. Sebaliknya, anda ingin memberikan mereka sesuatu yang berbeza dan unik. Kraf tangan Malaysia kini semakin mendapat perhatian sebagai hadiah atau cenderahati, sama ada untuk pelancong tempatan atau pelancong asing.

 

Contoh Produk atau Cenderahati Buatan Tangan Tempatan

Malaysia terkenal dengan pelbagai jenis produk buatan tangan. Untuk melihat lebih banyak produk buatan tangan, anda boleh layari The Tunku Azizah Handmade Market kami.

 

Berikut adalah beberapa produk yang popular:

1. Songkok

Dipakai secara tradisional oleh lelaki muslim, songkok biasanya buatan tangan yang dibuat oleh penduduk tempatan selama bertahun-bertahun, termasuk pembuat songkok di Pulau Pinang ini di mana setiap songkok telah dibuat khas selama lebih dari 700 tahun. Sebilangan besar daripadanya dibuat menggunakan mesin jahit sementara sentuhan akhir akan dijahit secara manual dengan tangan.

Anda boleh membeli songkok buatan tangan di sini.

2. Sulaman Tradisional Baba Nyonya

Budaya Baba Nyonya (Peranakan) berasal dari negeri Melaka di mana ia merupakan gabungan warisan Melayu dan Cina. Selipar Nyonya dan Kebaya adalah salah satu produk buatan tangan yang biasa dibeli oleh penduduk tempatan dan pelancong. Selipar Nyonya biasanya dikenali sebagai alas kaki manik buatan tangan yang terdiri daripada pelbagai warna dan reka bentuk atau corak unik yang disulam padanya. Kebaya bersulam adalah pakaian tradisional yang dipakai oleh wanita dengan pelbagai corak bunga. Barang-barang bersulam biasanya dibuat dengan tangan menggunakan mesin jahit.

3. Kraf Tangan Tenunan

Ini adalah kraf tangan tenunan tangan tradisional yang boleh dijadikan apa-apa seperti tikar, bakul, beg tangan dan lain-lain. Bahan-bahannya adalah gabungan rotan, buluh, daun mengkuang dan daun pandan yang semuanya ditenun dan dililit bersama.

4. Batik

Kraf tangan seni tradisional di Malaysia yang banyak digunakan untuk pakaian, sarung bantal dan beg. Reka bentuk ini biasanya dilukis dengan tangan yang kemudian dicanting dengan alat tradisional yang dipanggil canting. Sehingga kini, batik adalah bahan asas dalam bidang fesyen, dengan lebih banyak pereka fesyen Malaysia menggunakannya dalam koleksi mereka.

Anda boleh membeli produk batik buatan tangan di sini.

Faedah Membeli Produk Kraf Tangan Tempatan

Di Malaysia, terdapat banyak pembuat kraf tangan yang menghasilkan sejumlah besar seni dan kraf setiap hari. Mengapa anda harus mempertimbangkan untuk membeli produk kraf tangan tempatan ini dan bukannya produk moden sebagai hadiah?

1. Belajar Mengenai Budaya Tradisional & Memelihara Tradisi

Oleh kerana sebilangan besar produk buatan tangan tempatan berdasarkan budaya dan warisan tradisional, penerima dapat mengetahui lebih lanjut mengenai asal usul setiap produk berserta kisah di sebalik pembuat kraf.

Produk kraf tangan tempatan ini berasal dari abad yang lalu, diturunkan oleh nenek moyang masing-masing. Dengan membeli produk tempatan, anda dapat membantu menyebarkan kesedaran dan juga berpotensi menurunkan kemahiran atau pengetahuan kepada generasi akan datang.

2. Dibuat Secara Unik

Tanpa keraguan, setiap produk dibuat dengan berhati-hati untuk kesempurnaan. Mereka tidak menghasilkan secara banyak, jadi anda tahu setiap produk adalah unik. Anda tidak akan dapat memperoleh replika tepat yang sama, akan ada satu atau dua ciri yang berbeza. Itulah yang menjadikan produk buatan tangan ini sangat istimewa. Anda tidak dapat mencari produk yang sama di tempat lain.

3. Setiap Produk Ada Cerita

Oleh kerana setiap produk berbeza, proses membuatnya juga akan berbeza. Bagaimana kain dipilih atau direka bentuk, cara beg tangan dijahit dan sebagainya berbeza. Setelah menerima produk buatan tangan, anda akan mengetahui bahawa terdapat keseluruhan proses unik yang berkait dengannya.

4. Sesuai Untuk Hadiah Korporat atau Hadiah Premium

Produk buatan tangan ini juga bagus untuk dijadikan cenderahati atau jika anda mencari pembekal hadiah premium atau hadiah korporat di Malaysia. Ini memberi peluang kepada pembuat kraf tangan tempatan untuk memperluas jangkauan pelanggan mereka dengan menyebarkan kesedaran mengenai produk buatan tangan ini yang semuanya dibuat dengan kualiti yang bagus.

Idea Hadiah Unik di Malaysia 

Sama ada untuk acara khas atau hanya untuk menunjukkan betapa anda mengambil berat, berikut adalah beberapa idea hadiah unik untuk orang tersayang!

1. Untuk Kanak-kanak

Gulungan pensel

malaysian handicraft

 Penutup/Pemegang Botol Air Minions

 Beg Silang Kanak-kanak

 

2. Untuk Wanita

Pelapik Batik Berlapis

 Beg Tote Kanvas Yang Dilukis Dengan Tangan

 Beg Bingkai Berzip 2 Hala

 Sabun Buatan Tangan Melati & Arang (Set)

 Pouch Kosmetik Bertali Serut

 

3. Untuk Lelaki

Pemegang Pasport Berkulit Asli

 Beg Kitar Semula Buatan Tangan

 Songkok Mahkota Dewasa

4. Untuk Majlis Khas

Krismas

Batu Seremban Edisi Krismas

 Tahun Baru Cina

Batu Seremban Edisi Tahun Baru Cina

 Bantal Sofa Sulaman – Simbol Keuntungan (Burung Kren)

March 18, 2021 — Nur Alissa Kamarunzaman