Kraf Tangan Tempatan Malaysia: Apa yang Membuatkan Mereka Istimewa?

Kita semua tahu ada banyak produk buatan tangan tempatan, tetapi tidak ramai yang memilih untuk membelinya sendiri atau dijadikan sebagai hadiah. Salah satu aktiviti biasa hasil kraf tangan tempatan di Malaysia adalah menjahit. Terdapat banyak produk buatan tangan yang dihasilkan hanya dengan menjahit sendiri. Berikut adalah tiga sebab mengenai apa yang menjadikan kraf tangan tempatan di Malaysia unik:

 

1. Menyediakan Peluang Pekerjaan Kepada Orang Yang Tidak Berkemampuan

Produk buatan tangan tempatan membantu ekonomi dengan memberi peluang kepada golongan kurang mampu untuk bertahan hidup dan menawarkan peluang pekerjaan. Bagi kumpulan tertentu seperti orang kurang upaya, mereka merasa senang mencipta produk buatan tangan untuk memperoleh pendapatan kerana sukar untuk mencari nafkah. Bagi mereka yang tidak dapat berjalan atau berkerusi roda, mereka boleh mula menjahit dan membuat kraf untuk dijual kerana ia tidak memerlukan mereka bergerak, ini hanya membolehkan mereka berada di satu tempat sahaja. Sama ada mereka cacat atau mempunyai penyakit seperti ‘Autism Spectrum Disoder’ (ASD), menjahit bukanlah aktiviti yang mencabar untuk mereka lakukan berbanding dengan peluang pekerjaan lain yang mungkin sukar.

Sebilangan dari mereka hanya bergantung pada pembuatan produk buatan tangan untuk meletakkan makanan di atas meja mereka. Dengan menyokong produk buatan tangan tempatan, anda membantu mereka bertahan dan memperoleh pendapatan yang lumayan. Lebih-lebih lagi, ia tidak memerlukan pelaburan modal yang banyak pada awalnya. Sebilangan besar dari mereka boleh membeli mesin jahit terpakai atau mesin jahit yang diberi melalui sumbangan. Bahan-bahan, kain, alat dan aksesori yang diperlukan untuk membuat produk buatan tangan ini tidak terlalu mahal dan boleh diperoleh dengan mudah dari pelbagai pembekal tempatan.

2. Tempat Untuk Kreatif Bersemangat Untuk Bersinar

Membantu mereka yang minat menjahit

Mereka yang minat menjahit tidak akan tahu bahawa ada pasaran untuk mereka menjana pendapatan melalui apa yang mereka gemari. Dengan menyokong kraf tangan tempatan di Malaysia, kami menawarkan komuniti atau tempat yang selamat untuk mereka mengejar minat mereka. Apabila anda meminati sesuatu, mempunyai beberapa sokongan menjadikannya lebih gembira. Suri rumah yang biasanya gemar menjahit kerana mereka mempunyai banyak masa lapang di rumah sambil menjaga anak-anak mereka.

Oleh kerana mereka meminati hal itu, setiap produk dibuat khas dengan penuh kasih sayang dan perhatian. Apabila anda menggunakan produk buatan tangan, anda akan tahu bahawa segala kerja keras telah dicurahkan untuk membuatnya.

Membentuk terapi

Aktiviti kreatif juga bermanfaat sebagai cara bagi orang untuk melepaskan tekanan mereka. Oleh kerana kebanyakan pembuat kraf tangan tempatan di Malaysia kurang upaya atau kurang berkemampuan, membuat kraf tangan buatan tangan ini membantu mereka menyalurkan perasaan mereka menjadi karya agung.

Peluang Membuat Hadiah Premium atau Hadiah Korporat

 

Selalu akan ada permintaan untuk hadiah korporat atau hadiah premium di seluruh Malaysia. Ini memberi peluang kepada pembuat kraf tangan tempatan untuk menunjukkan kemahiran mereka. Walaupun sejumlah besar hadiah perlu dibuat, masih ada kemungkinan dan mereka dengan senang hati akan menerimanya. Oleh itu, jika anda mencari pembekal hadiah premium atau hadiah korporat, anda harus selalu mempertimbangkan pembuat kraf tangan tempatan untuk membuatnya untuk anda.

3. Menawarkan Bengkel Jahitan atau Kreatif

Oleh kerana sebilangan besar pembuat kraf tangan tempatan mempunyai kemahiran menjahit, ada peluang untuk menyediakan bengkel menjahit kepada orang lain yang ingin belajar. Tukang jahit yang profesional dapat menjana pendapatan dengan mengajar pelajar yang berpotensi di bengkel menjahit.

Selain daripada itu, bengkel menjahit ini juga membantu meluaskan atau memperkukuhkan kemahiran dan pengetahuan kreatif. Sejujurnya, ramai orang tidak tahu sama ada mereka pandai menjahit atau tidak sehingga mereka mengambil kesempatan ini untuk mencubanya. Setelah pintu terbuka bagi mereka untuk belajar sesuatu yang baru, mereka dapat memperoleh kemahiran baru yang dapat menguntungkan mereka dalam jangka panjang. Mereka tidak hanya akan belajar menjahit, tetapi juga memperluas pemikiran kreatif mereka pada masa yang sama kerana menjahit dapat digunakan untuk membuat banyak jenis produk seperti beg tangan, sarung telefon dan beberapa lagi.

March 18, 2021 — Nur Alissa Kamarunzaman