Cara Memilih Mesin Jahit Yang Sesuai di Malaysia

Adakah mesin jahit anda terlalu lama dan anda ingin menggantinya dengan yang baru? Sama ada anda seorang pemula (beginner) atau tukang jahit yang berpengalaman, memiliki mesin jahit yang betul pasti dapat membuat perbezaan.

Jenis Mesin Jahit di Malaysia

Mesin Jahit Mekanikal

Dengan mesin jahit mekanikal, anda akan memilih jahitan dengan memutar dial dan mengawal kelajuan dengan pedal kaki. Tidak akan ada butang yang terlibat. Secara ringkasnya, mesin jahit mekanikal kebanyakannya terdiri daripada kawalan manual dan diketahui kurang rumit daripada yang lain.

Mesin Jahit Mini dan Mudah Alih

Mesin jahit mini atau mudah alih pada dasarnya adalah mesin jahit yang mudah dibawa kemana sahaja anda pergi. Walaupun mesin jahit ini cenderung untuk kurang kukuh, tukang jahit masih dapat menyiapkan jahitan asas untuk projek kecil dari mesin jahit mudah alih. Janome Portable Sewing Machine JJ1004G adalah contoh mesin jahit mudah alih yang sangat bagus.

Mesin Jahit Berkomputer atau Automatik

Secara amnya, mesin jahit ini mempunyai lebih banyak pilihan jahitan dengan gaya dan reka bentuk lubang butang yang berlainan. Biasanya, kebanyakan mesin jahit berkomputer berfungsi tanpa pedal kaki. Sebaliknya, akan ada butang mula dan berhenti. Mesin jahit berkomputer sesuai untuk tukang jahit selimut atau tampalan. Salah satu model hebat adalah Janome Creative Sewing Special Edition.

Mesin Sulaman

Mesin jahit sulaman seperti Janome Memory Craft 500E, seperti namanya sendiri, kebanyakannya digunakan untuk menyulam. Mesin jahit ini akan mempunyai reka bentuk terbina untuk menjahit reka bentuk secara automatik, sementara mesin sulaman yang lebih maju akan mempunyai port USB untuk membolehkan reka bentuk anda sendiri dilaksanakan.

Mesin Quilting

Sekiranya anda merancang untuk membuat selimut, maka mesin quilting akan menjadi pertaruhan terbaik anda. Mesin ini dilengkapi dengan lengan yang lebih panjang untuk membolehkan tukang jahit menjahit selimut besar yang terdiri daripada kain tebal seperti Janome Horizon Memory Craft Sewing Machine 9400 yang dilengkapi dengan ruang lengan 11”.

Mesin Overlock atau Serger

Mesin ini kebanyakannya digunakan untuk menyelesaikan jahitan dan jahitan tepi, dengan pakaian sukan menjadi salah satu produk yang lebih popular. Mesin-mesin ini, seperti Janome Sewing Machine Sergers MyLock 744D, membolehkan banyak kon benang untuk menjahit kain, tidak seperti mesin jahit biasa yang paling banyak dapat memuat hingga 2 kon benang. Mesin jahit juga membolehkan anda menjahit dengan lebih kreatif. Walau bagaimanapun, mesin overlock atau serger biasanya hanya digunakan untuk kemasan profesional.

Mesin Jahit Industri

Berbanding dengan jenis mesin jahit lain yang biasanya digunakan di rumah, mesin jahit industri adalah mesin jahit besar dan tahan lama yang digunakan untuk kain besar dan berat seperti getah, plastik dan kulit. Mesin jahit industri direka untuk satu tujuan sahaja sedangkan mesin jahit rumah seperti mesin jahit berkomputer dan mekanikal direka untuk pelbagai tujuan. Mesin-mesin ini umumnya lebih kuat daripada mesin jahit di rumah, jadi anda boleh jangkakan bunyi yang kuat.

Soalan Yang Sering Diajukan

Mesin jahit mana yang harus saya pilih?

Ia bergantung pada tujuan anda menggunakannya. Setiap mesin jahit ini bagus untuk tujuan yang berbeza.

Sebagai contoh, mesin jahit mekanikal digunakan terutamanya sebagai hiasan, dan bukannya jahitan seharian yang sebenar. Ini kerana mesin jahit ini terlalu tua dan ramai tukang jahit lebih suka memilih mesin jahit berkomputer kerana ia masih dapat menyiapkan jahitan tetapi dengan cara yang lebih cekap.

Sekiranya anda berminat dengan sulaman, tanpa persoalan, mesin jahit sulaman akan menjadi pilihan terbaik untuk anda. Mesin jahit mini dan mudah alih adalah yang terbaik untuk tukang jahit yang menggunakan mesin pada masa lapang, bukan untuk tujuan perniagaan.

Tukang jahit yang sudah mahir biasanya akan memiliki beberapa mesin jahit yang memenuhi tujuannya sendiri. Setelah anda melepasi peringkat permulaan, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan beberapa jenis mesin jahit, daripada hanya bergantung pada satu jenis mesin sahaja.

Berapakah kos mesin jahit di Malaysia?

Secara amnya, mesin jahit rumah jauh lebih murah berbanding mesin jahit industri. Mesin jahit rumah berharga sekitar RM200 sehingga RM900 manakala mesin jahit industri boleh mencecah sehingga RM11,000. Tidak lupa juga dengan kos tambahan alat menjahit, aksesori dan bahan kain yang perlu anda ambil kira juga.

Apakah jenama mesin jahit yang popular di Malaysia?

Di Malaysia, jenama mesin jahit yang popular adalah Janome, Brother, Singer dan Juki.

Bagaimana saya hendak memulakan menjahit sebagai pemula (beginner)?

Terdapat banyak bengkel menjahit dalam talian dan kursus secara fizikal untuk anda pilih. Sebilangan besar kursus ini didatangi dengan mesin jahit yang juga sebahagian daripada pakej.

March 11, 2021 — Nur Alissa Kamarunzaman